Articole - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION 12.0.4.21 - IMSP Maternitatea Municipală nr.2 Chişinău

Căutare
Go to content

Main menu:

Articole

Alimentaţia în perioada postpartum
Autori. Colectivul de medici Matrnitatatea Municipală nr.2
Femeile care alăptează au nevoie de un surplus de energie de 10-20% comparativ de acele care nu alăpteză, inclusiv în funcţie de activitatea fizică pe care o efectuează. Este importantă asigurarea necesităţilor nutriţionale zilnic pentru menţinerea lactaţiei, dar și pentru efortul fizic efectuat. Se va recomanda utilizarea produselor proaspete, carne, peşte, legume, terciuri, lactate etc.  Vor fi evitate: utilizarea alcoolului deoarece acesta pătrunde în lapte; fumatul ce diminuează producerea laptelui şi conţinutul de vitamina C în lapte; se va evita cafeaua, ceaiului şi băuturile carbogazoase, deoarece cauzează o excitabilitate crescută şi un somn superficial la copil. Se va recomanda utilizarea produselor proaspete, carne, peşte, legume, terciuri, lactate etc.
Vor fi evitate: utilizarea alcoolului deoarece acesta pătrunde în lapte; fumatul ce diminuează producerea laptelui şi conţinutul de vitamina C în lapte; se va evita cafeaua, ceaiului şi băuturile carbogazoase, deoarece cauzează o excitabilitate crescută şi un somn superficial la copil.      
Suplimentarea medicamentoasă cu fier, desinestătător sau împreună cu acid folic, poate fi furnizată  postnatal timp de 6-12 săptămâni pentru reducerea riscului de anemie sau tratamentul anemiei deja existente.   
Necesarul caloric de bază pentru o femeie care nu alimentează la sân este în medie de 1.800 - 2.200 de kilocalorii pe zi. Pentru pacientele care alimentează la sân sunt necesare calorii suplimentare – 400-500 kilocalorii/zi, ceea ce ar înseamnă că o lăuză ar trebui să consume aproximativ 2.200 - 2.700 de kilocalorii pe zi. În general, aportul caloric este diferit, dacă se ia în calcul  indicele de masă corporală (IMC) al pacientelor.        
Proteine. Necesarul de proteine pe care ar trebui să-l consume femeile care alimentează la sân este de 1,1 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. De exemplu, pentru o femeie care cântărește 70 kg: 1,1 g proteine x 70 kg = 77 g de proteine pe zi. Aportul zilnic de proteine calculat și recomandat de autoritățile în sănătate pentru femeile cu alimentație la sân constituie aproximativ 71 de grame pe zi. Sursele alimentare de proteină sunt: carnea slabă (pui, curcan, vită), peștele și fructele de mare, ouăle, lactatele (lapte, iaurt, brânză), leguminoasele (linte, fasole, năut), tofu și alte produse din soia, nucile și semințele, cerealele integrale (quinoa, ovăz). Femeile care au o activitate fizică sporită și supraponderale pot avea nevoie de un aport proteic mai mare. În cazul că există restricții alimentare sau probleme de sănătate care afectează aportul de proteine, poate fi necesar administrarea unui supliment proteic.
Grăsimile sunt esențiale pentru mamele care alăptează, ele joacă un rol important în producerea de energie, în sănătatea sistemului nervos, în absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) și în dezvoltarea creierului copilului. Grăsimile din alimentația unei femei ce alimentează natural influențează compoziția grăsimilor din laptele matern. Acizii grași Omega-3, în special DHA (acidul docosahexaenoic), sunt deosebit de importanți pentru dezvoltarea cognitivă și vizuală a copilului. Grăsimile ar trebui să reprezinte între 20% și 35% din aportul total de calorii zilnice ale unei femei cu alimentație la sân. De exemplu, pentru o femeie care consumă 2.300 de calorii pe zi, aportul de grăsimi ar trebui să varieze între 51 și 89 de grame pe zi. Grăsimile sănătoase sunt: mononesaturate (avocado, ulei de măsline, nuci, alune);  polinesaturate (somon, sardine, semințe de in, nuci, ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb); acizii grași Omega-3 ( peștele gras - somon, macrou, sardine; semințele de in, semințele de chia, nucile). Grăsimile saturate trebuie de limitat, printre acestea se enumără: grăsimile saturate (unt, margarină, carne grasă, produse lactate integrale) și grăsimile trans (alimente procesate, prăjituri, produse de patiserie, margarină solidă).
Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie pentru femeile care alăptează, contribuind la menținerea nivelurilor de energie necesare pentru producerea laptelui matern și pentru activitățile zilnice. Necesarul de carbohidrați pentru femeile care alimentează la sân ar trebui să reprezinte între 45% și 65% din aportul total de calorii zilnice. De exemplu, pentru o femeie care consumă 2.300 de calorii pe zi, acesta ar însemna un aport de aproximativ 259 până la 374 de grame de carbohidrați pe zi. Carbohidrați complecși sau "buni" se găsesc în cereale integrale (ovăz, quinoa, orez brun), leguminoase (fasole, linte, năut), legume și fructe. Carbohidrații complecși sunt absorbiți mai lent de organism, oferă energie constantă și contribuie la menținerea unui nivel stabil al glicemiei în sânge. Carbohidrații complecși sunt bogați în fibre, fibrele nu sunt digerate și sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Consumul recomandat de fibre pentru o femeie ce alimentează la sân constituie aproximativ 25-30 de grame pe zi. Sursele bogate în fibre sunt legumele, fructele, leguminoasele și cerealele integrale. Carbohidrați simpli sau "rapizi" (zahăr rafinat, produse de patiserie, băuturi răcoritoare, dulciuri) trebuie limitate în dietă. Aceștea oferă energie rapidă, dar pot duce la creșteri rapide ale nivelului de glucoză din sânge și pot contribui la creșterea în greutate dacă sunt consumați în exces.
Suplimentarea medicamentoasă cu fier, desinestătător sau împreună cu acid folic, poate fi furnizată  postnatal timp de 6-12 săptămâni pentru reducerea riscului de anemie sau tratamentul anemiei deja existente. Necesarul de fier al femeilor care alimentează la sân este mai mic decât cel al gravidelor și constituie aproximativ 9-10 mg pe zi. Sursele alimentare de fier, fier hemic (absorbit mai eficient) sunt carnea roșie (vită, miel, pui și curcan), peste; fier non-hemic (absorbit mai greu, dar important, mai ales pentru vegetarieni) - leguminoase (linte, fasole, năut); spanac și alte legume cu frunze verzi, tofu, nuci și semințe, cereale fortificate. Pentru a îmbunătăți absorbția fierului non-hemic, este recomandat să se consume alimente bogate în vitamina C (cum ar fi citricele, roșiile, ardeii) în timpul meselor. În cazul unei alimentații echilibrate și care conține suficiente surse de fier, suplimentele de fier nu sunt necesare. Este indiscutabilă suplimentarea cu preparate de fier în cazuri de anemie postpartum.
Vitamina B12 este esențială pentru formarea eritrocitelor, funcționarea sistemului nervos și sinteza ADN-ului. Femeile care alimentează la sîn au nevoie de un aport adecvat de vitamina B12 deoarece vitamina B12 fiind transportat în laptele matern joacă un rol esențial pentru dezvoltarea neurologică a sugarului. Aportul zilnic recomandat de vitamina B12 pentru femeile care alăptează este de 2,8 µg. Sursele alimentare de vit. B12 se găsesc în produsele de origine animală: carne (vită, pui); pește și fructe de mare (somon, ton, scoici); ouă; produse lactate (lapte, brânză, iaurt); cereale fortificate (pentru vegetarieni și vegani). Suplimentarea cu vit. B12 este necesară vegetarienilor și veganilor.
Iodul. Femeile care alimentează la sîn trebuie să administreze suplimente de iod 150 µg și să utilizeze produsele bogate în iod, ca de exemplu sarea iodată, pește și fructe de mare; alge marine;  produse lactate: (lapte, iaurt, brânză); ouă. Aportul combinat (suplimente și produse alimentare) de iod pe zi necesar ar trebui să varieze între 290-1000 µg. În cazul, că pacienta este vegană, testarea urinei (ioduria) pentru a evalua deficiența de iod este indicată.
Vitamina D. Cantitate adecvată de vitamina D este necesară pentru a asigura sănătatea mamei și a copilului. Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, contribuie la absorbția calciului și la prevenirea osteoporozei. Conform diferitor autorități internaționale în sănătate,  cantitatea recomandată de Vitamina D constituie 600 UI pe zi sau un aport mai mare, între 1500-2000 UI pentru femeile cu alimentație la sân, mai ales în cazurile că există riscul de deficit de vit.D. Există un șir de factori care influențează necesarul de vitamina D: expunerea la soare; alimentație bogată în vitamina D   (pește gras - somon, macrou; ouă, ficat și produse lactate fortificate). Dacă dieta nu conține suficiente surse de vitamina D, suplimentarea poate fi necesară.
Calciul este important în dieta unei femei cu alimentație la sân. Necesarul zilnic de calciu pentru femeile care alăptează este esențial pentru menținerea sănătății oaselor ale mamei și copilului. Calciul este necesar pentru dezvoltarea scheletului copilului, iar laptele matern este principala sursă de calciu pentru sugar. Deficiența aportului de calciu din dietă conduce la consumul acestuia din oasele mamei pentru a asigura necesarul de acest microelement la sugar, iar aceasta poate fi urmare a scăderii densității minerale osoase la mamă și îi poate crește riscul de osteoporoză pe termen lung. Pentru copil, calciul este esențial pentru dezvoltarea oaselor și dinților, precum și pentru funcționarea normală a mușchilor și nervilor.Aportul zilnic de calciu recomandat femeilor care alimentează la sân este de 1000 mg. Adolescentele care alăptează necesită un aport mai mare, de 1300 mg de calciu pe zi, datorită faptului că corpul și sistemul osos sunt în dezvoltare. Sursele alimentare de calciu sunt: produse lactate (lapte, iaurt, brânză); legume cu frunze verzi (spanac, broccoli); tofu și alte produse din soia (tofu fortificat, lapte de soia); nucile și semințele; peștele cu oase moi comestibile (sardine); produse fortificate (cereale fortificate). Femeile care au o dietă echilibrată și bogată în surse de calciu nu necesită suplimente. În cazul femeilor care au intoleranță la lactoză, urmează o dietă vegană sau au dificultăți în a consuma suficiente alimente bogate în calciu, suplimentele pe bază de calciu poate fi necesară.
Lichide. Femeile care alăptează au un necesar crescut de lichide pentru a susține producția de lapte și pentru a preveni deshidratarea. Se recomandă ca femeile care alăptează să consume aproximativ 3 litri de lichide pe zi, echivalentul a aproximativ 12-13 căni (de 250 ml) de apă sau alte lichide. Necesarul zilnic de lichide poate varia în funcție de climă, nivelul de activitate fizică și metabolism. Surse de lichide: apa (cea mai bună sursă de hidratare); laptele și băuturile lactate (oferă și nutrienți esențiali precum calciu și proteine); sucuri naturale de fructe (în cantități moderate, din cauza conținutului de zahăr); ceaiurile neîndulcite din plante (ex. de mușețel sau de mentă); supele și ciorbele. Semne de deshidratare sunt: setea excesivă; modificarea culorii urinei și cantității de urină ( închisă la culoare și în cantități mici); gura uscată; oboseală; vertij.
Cofeina. Majoritatea experților recomandă limitarea consumului de cofeină la 200-300 mg pe zi pentru femeile care alimentează la sân. Cofeina 200-300 mg este echivalată cu 1,5 - 2 căni de cafea filtrată (aproximativ 240 ml fiecare); 4-5 căni de ceai negru; 5-6 căni de ceai verde; 3-4 doze de băuturi energizante (nu sunt recomandate femeilor ce alăptează din cauza conținutului de zahăr și alte stimulente). O cantitate echivalentă de cafea decofeinizată conține aproximativ 2-5 mg de cofeină per ceașcă.

Dragele noastre paciente, să ne fiți sănătoase. Vă așteptăm cu drag.
NASTEREA NATURALA - CE INSEAMNA, CUM TE PREGATESTI SI CARE SUNT AVANTAJELE EI
Teama de nastere pe cale naturala este un sentiment firesc si usor de inteles pentru majoritatea mamelor, chiar si pentru cele care au mai trecut prin aceasta experienta. Important este sa o constientizezi si sa te concentrezi pe depasirea ei cu ajutorul informarii corecte si complete.
Stiind etapele prin care urmeaza sa treaca propriul corp in perioada travaliului, frica se va diminua, pentru ca vei sti exact despre ce este vorba si de ce corpul tau reactioneaza asa.
Nasterea naturala este un proces fiziologic, firesc, prin care femeile cu sarcini fara complicatii aduc bebelusi pe lume. Conform studiilor, aproximativ 2/3 dintre femeile de pe glob pot naste pe aceasta cale fara complicatii, in tip ce restul de 1/3 pot avea complicatii care le impiedica sa nasca natural.
Acestea sunt incurajate sa aleaga nasterea prin cezariana, iar procedura este recomandata atat pentru siguranta lor, cat si pentru a bebelusilor.
Asadar, statisticile ne spun ca majoritatea femeilor pot naste natural si pot participa la minunea de a aduce pe lume pruncul care le-a crescut in pantec timp de noua luni. In acest articol ne-am propus sa te pregatim cu toate informatiile de care ai nevoie daca ai ales sa nasti natural.

• Teama de nasterea naturala
• Pregatirea pentru nasterea naturala
• Travaliul
• Sfaturi pentru un travaliu usor
• Anestezii si calmante ale durerii in nastere
• Analgezia inhalatorie sau gazul ilariant
• Anestezia epidurala
• Avantajele nasterii naturale
• Dezavantajele nasterii naturale
• Cand nu este indicata nasterea naturala

Teama de nastere naturala
Teama de nastere pe cale naturala este un sentiment firesc si usor de inteles pentru majoritatea mamelor, chiar si pentru cele care au mai trecut prin aceasta experienta.
Important este sa o constientizezi si sa te concentrezi pe depasirea ei cu ajutorul informarii corecte si complete.
Stiind etapele prin care urmeaza sa treaca propriul corp in perioada travaliului, frica se va diminua, pentru ca vei sti exact despre ce este vorba si de ce corpul tau reactioneaza asa.
Pregatirea pentru nasterea naturala
Pregatirea pentru nastere incepe inca din timpul sarcinii si consta in asimilarea informatiilor despre procesul nasterii si in practicarea unor exercitii care te vor ajuta in momentul in care vei intra in travaliu si-ti vor face experienta mai usoara.
• Cauta medicul in care ai incredere. Orice femeie care urmeaza sa devina mama isi doreste sa aiba o experienta placuta, sa aiba parte de o nastere usoara, sa fie asistata de personal amabil si de medicul ginecolog in care sa aiba incredere.
• Pregateste-ti corpul. De asemenea, din pregatirea pentru nastere fac parte si exercitiile fizice, cu rolul de a mentine un tonus muscular pe perioda sarcinii, de a imbunatati circulatia sangvina si oxigenarea tesuturilor dintre mama si fat. In acelasi timp, exercitiile fizice previn aparitia edemelor si ajuta la coordonarea efortului fizic cu respiratia – lucru important in perioada travaliului si a nasterii.
• Informeaza-te despre nastere. Sarcina si nasterea sunt experiente personale si subiective, iar corpul fiecarei femei reactioneaza diferit la durere, de aceea este important sa te informezi din surse sigure. Cel mai bine este sa vorbesti despre orice etapa prin care trece corpul tau cu medicul care iti urmareste sarcina. Daca uiti (ceea ce este natural sa ti se intample in timpul sarcinii) intrebarile pe care vrei sa i le adresezi medicului tau, este o idee foarte buna sa ti le notezi.
In acelasi timp, este recomandat sa te informezi si din alte surse:
• Cauta un curs de pregatire pentru nastere care ti se potriveste. Sunt o multime de variante care pot fi urmate si la maternitatea la care vei naste, dar si cursuri conduse de instructori Lamaze sau moase cu experienta. In cadrul acestor cursuri vei invata ce se intampla cu corpul tau in timpul sarcinii, ce modificari apar, cum recunosti travaliul, semnele care il declanseaza, cum te poti ajuta de respiratie si de tehnici de relaxare pentru a suporta mai usor durerea. Conform studiilor stiintifice, scopul principal al cursurilor de pregatire este:
◦sa ofere mamelor incredere in propriile abilitati de a da nastere;
◦sa fie capabile sa gasesca metode de crestere a confortului in tmpul travaliului;
◦sa accepte suportul familiei, al prietenilor si al moaselor.
• Informeaza-te despre politica spitalului in legatura cu nasterea naturala. MedLife este spital prieten al copilului, acreditat conform normelor internationale IMBCO. In interiorul maternitatilor este incurajata nasterea cu blandete, in timpul careia viitoarea mama primeste toata sustinerea de care are nevoie.
• Completeaza planul de nastere in concordanta cu protocoalele medicale si cu politica spitalului. Acest document este un instrument care te ajuta in comunicarea eficienta cu institutia medicala in care urmeaza sa nasti. Scopul este de a da viitoarei mame sansa sa aleaga modul de desfasurare a nasterii, in conditiile in care nasterea decurge normal si nu sunt complicatii. Acest document se completeaza alaturi de medicul care iti urmareste sarcina.
Travaliul
Travaliul normal apare intre saptamanile 38-42 de sarcina, debuteaza de la sine (fara a fi indus) si reprezinta o etapa din nasterea naturala care face posibila aducerea pe lume a bebelusului.
Factorii care declanseaza travaliul sunt inca necunoscuti, dar sunt numeroase teorii care explica pornirea travaliului ca fiind o suma complexa de factori structurali, hormonali etc. care variaza de la o gravida la alta. Una dintre explicatiile declansarii travaliului arata ca acesta este influentat de modificarile hormonale - scaderea nivelului de progesteron si cresterea nivelului de oxitocina.
Durata travaliului variaza considerabil de la o gravida la alta. In medie, aceasta variaza intre 10 si 20 de ore la prima nastere. Daca esti la a doua nastere pe cale vaginala, travaliul progreseaza mult mai rapid.
Simptomele care indica travaliul:
• eliminarea dopului gelatinos;
• ruperea membranelor si scurgerea lichidului amniotic;
• contractii care cresc in intensitate si frecventa (de la 20 de minute la 5 minute), seamana cu durerile menstruale si sunt insotite de dureri de spate si, in unele cazuri, de diaree.
Etapele travaliului:
• Prima etapa - are loc scurtarea si dilatarea colului uterin;
• A doua etapa - are loc expulzia bebelusului;
• A treia etapa - are loc expulzia placentei;
Sfaturi pentru un travaliu usor
Chiar daca nasterea este insotita de durere, aceasta poate fi ameliorata prin tehnici de relaxare. Ti-am pregatit cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata mai bine travaliului si sa te bucuri de o experienta mai placuta:
• Aplica informatiile folositoare pe care le-ai invatat la cursurile de pregatire pentru nastere. De exemplu, incepe cu ce este mai important - respiratia. O respiratie relaxata, efectuata corect, care umple partea inferioara a corpului (respiratie abdominala), oxigeneaza creierul si iti va da mai multa forta. In primul rand, iti vei conserva energia, apoi vei oxigena bebelusul, care are nevoie la fel de mult ca tine sa fie puternic.
• Misca-te cat mai mult si asaza-te in pozitii comode. Mobilitatea este un element-cheie in controlarea durerii. De asemenea, vei ajuta si bebelusul sa coboare mai usor. In acelasi timp, cand te odihnesti intre contractii, adopta o pozitie comoda. Poti folosi si o minge medicinala pe care sa te asezi - iti va da o senzatie de relaxare pentru ca se creeaza o contrapresiune asupra perineului, iar asta ajuta foarte mult in diminuarea durerii. Ai grija sa te sustina cineva din spate, ca sa nu te accidentezi.
• Implica-ti partenerul daca simti nevoia de un ajutor. De exemplu, iti poate masa spatele. Cu siguranta se va bucura sa ia parte la acest proces si sa iti usureze durerea.
• Accepta durerea si incearca sa vizualizezi cum fiecare contractie te aduce mai aproape de intalnirea cu bebelusul tau. Acest exercitiu este un mod prin care ramai conectata cu el pe toata perioada travaliului.
• Vorbeste, canta, foloseste-ti vocea cum simti pentru a te elibera.
Dincolo de aceste metode naturale de calmare si relaxare, travaliul si nasterea sunt momente unice, care difera in intensitate si durata de la un caz la altul.
Ceea ce trebuie sa ai mereu in minte si in suflet este gandul ca iti vei vedea bebelusul, iar durerile nu vor dura o vesnicie. In locul lor vei avea parte de o imensa fericire, pe care doar mamele o pot simti.
Anestezii si calmante ale durerii in nastere
Pe vremea bunicii, femeile nu aveau metode de control al durerii in nastere. Din fericire, in ziua de astazi ne bucuram de ajutor din partea medicinei, care pune la dispozitie metode prin care ajuta gravida sa faca fata mai usor durerilor din timpul travaliului. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:
Analgezia inhalatorie
Este un analgezic inhalatoriu care se administreaza pentru diminuarea durerii. Efectul se face simtit dupa un minut de la inhalare, dar dispare rapid din organism si este recomandat in al doilea stadiu al travaliului.
Anestezia epidurala
Este cea mai folosita metoda de controlare a durerii in nasterea naturala. Anestezia epidurala blocheaza impulsurile nervoase in portiunea inferioara a corpului si este o varianta optionala pentru care gravida opteaza in cunostinta de cauza.
Avantajele nasterii naturale
Nasterea naturala este un proces natural, minim invaziv, si ofera foarte multe avantaje, atat pentru mama, cat si pentru copil:
• In primul rand, prin nasterea vaginala, copilul este ajutat (de contractia uterului la expulzie) sa elimine lichidul din plamani si sa respire singur dupa nastere.
• Un alt beneficiu al nasterii naturale este reprezentat de anticorpii care sunt transferati in timpul travaliului catre fat.
• Travaliul, desi este dureros, o ajuta pe mama in procesul nasterii si este vital in coborarea si angajarea copilului. Daca vei ramane constienta pe tot parcursul procesului si vei trai aceasta experienta, ti-o vei aminti toata viata si o vei povesti si nepotilor.
• O nastere naturala ajuta la declansarea rapida a lactatiei si stimuleaza de la bun inceput hranirea la san a copilului. In plus, perioada de spitalizare va fi una de scurta durata, in functie de nevoile tale si ale copilului.
• Perioada de recuperare postpartum este mai usoara si mai scurta decat in cazul operatiei cezariene.
Dezavantajele nasterii naturale
Durerea este dezavantajul major in nasterea naturala. In cazuri rare pot aparea sangerari sau se produc rupturi perineale la expulzia fatului.
De aceea, in unele cazuri, pentru a evita ruptura necontrolata, medicul face o mica incizie la nivelul perineului, de 1-2 cm, denumita epiziotomie, pentru a ajuta bebelusul sa iasa mai usor. Totusi, iesirea capului fatului se poate dirija fara sa apara rupturi perineale, mai ales la bebelusii cu o greutate normala.
Cand nu este indicata nasterea naturala
In unele cazuri, medicul care urmareste sarcina si cunoaste toate detaliile recomanda nasterea prin cezariana pentru a proteja mama si fatul de posibile complicatii, cum ar fi:
• placenta previa - placenta blocheaza total sau partial colul uterin;
• prezentatie faciala sau frontala - atunci cand craniul fatului se afla in hiperextensie completa, occiputul venind in contact cu coloana vertebrala;
• prezentatia pelvina - capul fatului pozitionat in partea superioara a uterului;
• sarcina gemelara;
• semne de suferinta fetala;
• probleme legate de placenta (imbatranirea placentei);
• alte conditii care pun sub semnul intrebarii siguranta fatului sau a mamei.
Oricum ai alege sa nasti, sa fii martora la miracolul vietii este un moment unic, pe care o sa ti-l amintesti intreaga viata si este bine sa il povestesti si celui mic, daca vrei sa stie cata emotie a insotit venirea lui pe lume.Iti dorim nastere usoara si recuperare rapida!


„Rolul familiei în pregătirea pentru sarcină, naștere și perioada postpartum”

Lilia CANȚÎR IMSP „MATERNITATEA MUNICIPALĂ Nr. 2”
Moașă principală
Sumar
Suportul familiei poate servi drept temelie a siguranței și dezvoltării pentru o viitoare mamă și copil.
PUNCTE DE REPER
• Identificați un membru al familiei care vă va sprijini.
• Desemnați un membru al familiei.
• Femeia gravidă trebuie să fie însoțită la vizitele prenatale.
• Femeia însărcinată nu trebuie să fie singură in momentele importante.
A fi prezent fizic nu este suficient. Membrii familiei trebuie să încerce să afle despre sarcină, despre posibilele modalități de a susține o mamă însărcinată și, de asemenea, să aibă un caracter participativ.
Sprijinul iubitor din partea familiei poate contribui semnificativ la o sarcină sănătoasă, la nașterea copilului și la experiența parentală.
Summary
Subject: „The role of the family in preparing for pregnancy, birth and postpartum”
Family’s support can serve as the foundation of security and growth for an expectant mother and the baby.
QUICK BITES
• Identify a member of the family who would support.
• Designate one member of the family.
• Pregnant woman must be accompanied to prenatal visits.
• Pregnant woman must not be alone at big events.
Being physically present is not enough. Family members must try to know about pregnancy and of possible ways to support an expectant mother and also appear participative in nature.
The loving support from the family can significantly contribute to a healthy pregnancy, childbirth and parenting experience.
Experții sugerează că sprijinul familial are un impact pozitiv asupra atitudinii femeilor însărcinate, inclusiv a femeilor cu o sarcină nedorită.
Femeia suferă multe schimbări emoționale și fizice în timpul sarcinii. Deoarece ea are să se confrunte cu noi responsabilități și provocări, este important ca să-i fie cineva alături, pe care să se poată baza din punct de vedere emoțional. Suportul familial poate contribui la diminuarea anxietăților asociate sarcinii și oferi un sentiment de siguranță pentru ea însăși și copilul ei.
Astăzi, obstetricienii încurajează participarea familiei pe parcursul întregii durate a sarcinii. În mod ideal, unul sau doi membri trebuie să însoțească o femeie însărcinată în timpul vizitelor prenatale la medicul ei. Acest lucru va ajuta chiar și membrii familiei să se conecteze cu copilul și să ofere o mână de ajutor mamei. Gesturile simple de sprijin familial și de atașament sunt importante în timpul și după sarcină.
Modalitățile în care familia poate sprijini femeia însărcinată
Inițial, este important să identificați un membru al familiei care poate fi disponibil imediat, pe parcursul întregii sarcini. Acesta poate fi tatăl copilului, părinții sau chiar un prieten apropiat.
Această persoană trebuie să fie implicată și să fie cu viitoarea mamă încă de la începutul sarcinii, adică de îndată ce este stabilită sarcina.
Mamele gravide cu un sprijin familial puternic, sunt mai puțin supuse riscului de a avea depresie postpartum.
Femeile care beneficiază de un sprijin social puternic din partea familiilor lor în timpul sarcinii, par a fi protejate de creșteri accentuate ale unui anumit hormon de stres, fapt ce le face mai puțin vulnerabile față de depresia după naștere, arată un nou studiu realizat de UCLA.
Oamenii de stiință au recrutat 210 femei gravide de diferite etnii si medii socio-economice, chestionându-le de trei ori în timpul sarcinii - la 19, 29 și 37 de săptămâni - si apoi opt săptămâni după naștere. Femeile au fost întrebate, despre cât de mult sprijin au primit de la familiile lor și tatăl copilului și de simptomele depresiei. În plus, s-au analizat probe de sânge de la toți participanții, pentru a evalua nivelul de eliberare a hormonului corticotropinei placentare (pCRH), un hormon de stres eliberat din placentă.
Aceste rezultate sunt în concordanță cu ideea, că sprijinul social limitează creșterea anormală a pCRH și că nivelurile scăzute de pCRH, la rândul lor, reduc riscul depresiei postpartum.
Într-adevăr, dacă o femeie gravidă are o rețea puternică de sprijin pentru a se putea baza atunci când se simte prost, atunci este mult mai probabil ca ea să fie capabilă să-și gestioneze și să-și amelioreze stresul.
Angajatorii, de asemenea, trebuie să ia în considerare nevoile femeilor însărcinate și poate să ia măsuri pentru a se asigura că volumul lor de muncă este mai puțin exigent și mai flexibil, reducând astfel riscul unor noi surse de stres apărute în timpul sarcinii.

Alimentația la sân
Lilia Canțîr  IMSP „MATERNITATEA MUNICIPALĂ Nr. 2” Moașă principală 

Introducere
  • Alimentația exclusivă la sân este modul ideal de alimentare și este suficientă pentru a susține o creștere și o dezvoltare optimă pentru aproximativ primele 6 luni după naștere.
  • Sugarii înțărcați înainte de vârsta de 12 luni trebuie alimentați cu formule de lapte fortifiate cu fier și nu cu lapte de vacă. Introducerea graduală a alimentelor solide îmbogățite cu fier în a doua jumătate a primului an de viață trebuie efectuate paralel cu alăptarea.
  • Recomandăm ca alăptarea să dureze cel puțin 12 luni și chiar mai mult, atât de mult cât doresc mama și copilul său.
Alăptarea este cea mai bună pentru copil.
De ce?
  • alăptarea este o experiență minunată pentru mamă și copilul său, întărind legătura emoțională dintre aceștia;
  • laptele de mamă conține anticorpii proprii speciei umane și celule care apără copilul de infecții și alergii;
  • laptele de mamă este întotdeauna cald, gata preparat și steril;
  • sugarii alimentați la sân se îmbolnăvesc mult mai rar de pneumonii, bronșite, bronșiolite, diaree, otite, eczeme, dermatite, meningită etc.
Alăptarea este cea mai bună pentru copil.
De ce?
  • copii alimentați la sân au risc scăzut să dezvolte ulterior, în copilărie sau la vârste de adult, afecțiuni serioase precum: diabetul zaharat, leucemii, astm bronșic, infecții respiratorii, digestive, urinare, boli cronice intestinale, hipertensiune și boli cardiovasculare etc.;
  • crește eficiența vaccinurilor;
  • ajută la dezvoltarea corectă a dentiției, maxilarelor și chiar a vorbirii;
  • copiii alăptați au dezvoltare intelectuală mai bună.
Alăptarea este cea mai bună și pentru mamă.
De ce?
  • aptele de mamă este gata preparat, astfel mama economisește timp;
  • laptele matern previne copilul de infecții și boli, reducând numărul de vizite la medic;
  • ajută la contracția uterului după naștere, favorizează revenirea acestuia la dimensiuni normale în timp scurt și reducând riscul de anemie al mamei;
  • întărește legătura psihoafectivă dintre mamă și copilul său, conferind mamei mai multă încredere în propriile sale puteri.
Alăptarea este cea mai bună și pentru mamă.
De ce?
  • ajută mama să piardă mai repede excesul ponderal acumulat în timpul sarcinii;
  • are efect de calmare, liniștire atât asupra copilulul, cât și asupra mamei;
  • reduce riscul apariției cancerului la mamă: la sân, la ovar și uter;
  • educe riscul de osteoporoză;
  • laptele matern este cel mai ieftin aliment.
Cum se pune copilul la sân?
Prinderea corectă a sânului este cheia succesului în inițierea alăptării. Cu mult calm și răbdare, așezate într-o poziție confortabilă, mama oferă sânul copilului. Este foarte important ca sânul să nu fie introdus cu forța în gura copilului. Sânul se oferă nou-născutului atunci când gura acestuia este larg deschisă. Pentru a stimula deschiderea largă a gurii, mama poate scurge câteva picături de lapte pe buzele copilului. Alăptarea are loc la cererea copilului, atunci când acestuia îi este foame. Semnele de foame ale copilului: se trezește, caută cu gurița, suge degetele. Plânsul este un semn tardiv de foame. Un nou-născut flămând (care plânge) se prinde mai greu de sân.
De ce e important pentru copil?
Suptul este pentru nou-născut un efort, în timpul eforturilor cu toții consumăm energie. Alimentele sunt sursa noastră de energie.
Pentru nou-născut și sugarul mic, laptele de mamă reprezintă sursă de energie. Pentru creștere este nevoie de energie.
Dacă nou-născutul consumă toată energia pentru a suge și nu mai rămâne nimic pentru creștere și dezvoltare.
Pentru ca suptul să fie cât mai ușor pentru copil el trebuie să cuprindă în gură toată zona areolară sau cât mai mult din aceasta pentru că aici se află sinusurile lactifere, acele canale mari în care se scurge laptele între supturi.
Gura copilului, în cazul unei poziționări corecte, se aplică ca o ventuză pe zona areolară. Aplicarea etanșă a gurii pe sân determină scurgerea mai ușoară a laptelui.
De ce e important pentru mamă?
Pielea din jurul mamelonului este foarte fină și sensibilă. Dacă sânul nu e prins corect, limba copilului produce, în timpul suptului, leziuni, fisuri mamelonare. Acestea sunt dureroase și pot împiedica și ulterior un supt bun și nici suptul nu este eficient.
Când copilul meu doarme prea mult, trebuie să-l trezesc pentru a-l alăpta?
Deci nou-născutul suge în mod normal de 10-12 ori pe zi, cu supturi cu durate variabile, între 20-30 min., atunci îi rămâne între mese cam 2 ore de somn. Astfel, mesele rare nu vor stimula suficient producția de lapte și nici nu vor fi suficiente pentru creștere.
Probleme frecvente
  • Deși alăptarea la sân este mai dificilă în cazul prematurilor, ea nu este imposibilă. Alăptarea oferă aceleași beneficii prematurilor ca și copiilor născuți la termen – legătura dintre mamă și copil, protecția împotriva alergiilor. Dar laptele matern este deosebit de benefic prematurilor datorită anticorpilor care protejează împotriva infecțiilor, în condițiile în care sistemul lor imunitar este imatur, făcându-i mai predispuși la boli.


MATERNITATEA NR.2 DIN CHIŞINĂU — TOT CE AI VRUT SĂ CUNOŞTI ŞI SĂ VEZI

În special vara, maternitatea nr. 2 pare a fi deosebită — sub baldachinul din frunziş a copacilor înalţi şi coloanele albe, spitalul aminteşte de atmosfera din filmele despre Rusia prerevoluţionară, unde eroii, îmbrăcaţi în veşmânte albe din in, stând în scaunele de răchită, la vilele lor confortabile, cu coloane albe, se delectează cu o ceaşcă de ceai aromat.
Şi, deşi nu mă leagă cele mai plăcute amintiri de asemenea instituţii medicale — aş vrea să uit ca pe un vis urât toate acele coridoare şi saloane — se pare că dacă năşteam aici, mai ales în perioada de primăvară — vară, totul ar fi decurs mult mai uşor şi rapid.
Despre realităţile istorice şi contemporane ale Maternităţii Municipale nr. 2, ne povesteşte directorul instituţiei, Tatiana Gutium.
Până în anul 1949, femeilor gravide li se acorda asistenţa medicală la naştere în cadrul secţiilor special amenajate din spitalele orăşeneşti, maternităţile din colhoz, care, bineînţeles, nici pe departe nu erau perfecte. Moaşele nu aveau abilităţile necesare pentru a interveni la naşterile cu complicaţii, de aceea femeile se confruntau cu diverse probleme, naşterile întârziau, se înregistra o rată înaltă a mortalităţii femeilor şi a copiilor. Atunci, Consiliul Suprem a luat decizia de a construi o maternitate după un proiect bine pus la punct, unde să fie asistate toate naşterile, mai ales cele cu potenţiale complicaţii. Maternitatea şi-a deschis uşile la începutul anului 1950 şi pe parcursul a multor ani a funcţionat în calitate de maternitate republicană.
Pe lângă maternitate a fost înfiinţată Catedra de Obstretică şi Ginecologie, condusă de profesorul Kocerghinschii, care a devenit fondatorul şcolii de moaşe din Moldova. Aici au fost instruiţi zeci de mii de studenţi, mulţi dintre care actualmente reprezintă elita obstreticii şi ginecologiei naţionale.
Nu pot să nu remarc arhitectura clădirii, din acest punct de vedere, spitalul pe care-l conduceţi se deosebeşte de celelalte maternităţi...
Da, se spune că spitalul a fost construit de prizonierii germani, ca şi multe alte clădiri de pe teritoriul Moldovei postbelice. În acest loc, pe vremuri era ghetoul evreiesc, unde naziştii au îmupşcat o mulţime de oameni.
Ce jaloane au mai marcat istoria spitalului?
Bineînţeles, cursul istoric al maternităţii a fost influienţat de schimbările demografice. Dat fiind faptul că la începutul anilor 80 a crescut considerabil rata de naşteri, a apărut necesitatea construirii unor noi maternităţi. În 1982, a fost construit Centrul Mamei şi a Copilului, atunci instituţia noastră şi-a schimbat statutul din maternitate republicană în municipală. Şi dacă în anii 80, aici erau 140 de paturi, în 2010 numărul acestora a scăzut până la 90, iar acum sunt 70.
Apariţia altor maternităţi, a contribuit la aceea ca spitalul nostru să devină maternitate de primul nivel. Adică, noi primim doar naşterile fără complicaţii a femeilor fără patologii. Maternitatea nr. 1 — asigură asistenţă medicală la sarcini cu complicaţii, iar de cele mai problematice naşteri se preocupă Centru Mamei şi a Copilului, dacă este o evidentă patologie vasculară, neurologică, diabet etc.
O asemenea difirenţiere a redus complicaţiile în timpul naşterii, dar şi necesitatea de a transfera gravidele de la o maternitate la alta. Ele merg direct la locul potrivit.
Povestiţi-ne despre cele mai memorabile momente din practica dvs.
Pentru noi, fiecare caz este interesant. Iniţial, când a devenit o modă prezenţa soţilor la naştere, era interesant să urmăreşti reacţia lor. Prima dată aceasta s-a întâmplat în 1989. El era militar, nu erau deacum o pereche tânără, iar copilul era mult aşteptat. În acele timpuri, nici nu se putea discuta prezenţa soţului la naştere, dar el era foarte insistent şi, în final, i-am permis. El atât de frumos îşi susţinea soţia, o numea "Draga mea”, tot timpul o ţinea de mână, iar în ziua următoare, a venit îmbrăcat în uniformă, cu toate premiile sale. Acest caz i-a impresionat pe toţi.
Dar, au fost şi bărbaţi nepregătiţi, îşi pierdeau cunoştinţa. Numai se începea procesul de naştere, toată atenţia era direcţionată asupra femeii şi deodată auzi un sunet, de parcă a căzut o saltea. Acum toţi sunt pregătiţi şi îşi susţin corect soţiile. Un sportiv, campionul nostru olimpic, aspus: "după ce am văzut procesul de naştere, mi-am dat seama că bărbaţii trebuie să ţină pe palme femeile toată viaţa."
De asemenea, există şi externări interesante — cu viorişti şi maşini decapotabile. Iar într-un an, de Crăciun, era o iarnă foarte frumoasă, afară erau troiene şi brazii erau acoperiţi de zăpadă, făcusem inspecţia medicală, toţi deja se pregăteau de culcare şi de undeva auzim o cântare, o fumoasă melodie bisericească. S-a dovedit a fi soţul uneia dintre lăuze, care venise împreună cu prietenii săi, care cântau în corul catedralei. Ei stăteau la o fereastră şi cântau colinde. A fost ceva magic. Toţi din maternitate stăteau la gemuri.
Întotdeauna este plăcut să auzi momente pozitive. Dar, există şi cazuri când copiii sunt abandonaţi?
În ultima perioadă este un fenomen rar. Acum destul de bine lucrează serviciul de asistenţă socială — cu aceste mame discută psihologul şi, mai mult decât atât, semnătura de refuz este necesară nu doar de la mamă, dar şi de la rudele apropiate ale copilului. Aceasta reduce substanţial numărul abandonărilor, deşi, uneori, sunt familii atât de dezorganizate, că ar fi mai bine copilul să fie dat unei alte familii...
Doamna Tatiana, dumnevoastră activaţi în calitate de director al maternităţii deja 5 ani, ce vă este mai pe plac —treburile administrative sau practica medicală?
O formulare interesantă a întrebării, nu "ce e mai greu", dar "ce e mai plăcut"! Să vezi fericirea pe faţa unei femei, după o naştere dificilă — este mereu o emoţie puternică. Dar, pe de altă parte, când reuşeşti să obţii anumite surse materiale pentru reparaţie, când vezi rezultatele bune ale muncii, medicii binedispuşi, pacienţii, aceasta, de asemenea, este ca un balsam pentru suflet. Doar reparaţia capitală a acestei clădiri vechi era o strictă necesitate. Acum la noi este foarte confortabil, toate saloanele sunt echipate cu tehnică modernă, iar în viitorul apropiat sperăm să realizăm şi reparaţia exterioară a clădirii. Toate condiţiile pentru ca femeile să se simte confortabil şi în siguranţă.
Pentru a satisface cerinţele femeilor, am introdus tehnica anesteziei în apă, pentru aceasta dispunem de un salon cu bazin şi cadă. Copiii sunt imediat aplicaţi la piept, în plus, dacă este naştere prin cezariană — sunt puşi pe pieptul tatălui, a bunicii, deoarece copilul trebuie să simtă căldura apropiaţilor săi. La noi totul este în conformitate cu standardele europene, noi am obţinut statutul de "maternitate — prieten al copilului". De aceea, mă miră replicile unor autorităţi, care consideră că maternitatea trebuie să fie închisă. Probabil cineva vrea să intre în posesia clădirii din centrul oraşului...Dar eu cred că aceasta nu se va întâmpla, la noi vin oameni, femeile rămân mulţumite atât de condiţiile create, cât şi de personal. Puteţi singuri să vă convingeţi de aceasta!
P.S.: Într-adevăr, după o mică excursie, mi s-a creat impresia că personalul medical de aici are o atitudine grijulie faţă de lăuze, suportă multe capricii ale acestora, este îngăduitor, deşi, probabil, o apreciere obiectivă aş putea oferi doar după o experienţă personală.
Tatiana Gutium despre maternitate și experiența sa de-o viață

O femeie de aur și un specialist minunat. Așa o caracterizează mămicile pe Tatiana Gutium.
Directorul Maternității nr. 2 din capitală, medic obstetrician-ginecolog, soție, mamă a două fete, și mai nou, studentă la master în domeniul managementului.
Timp de 32 de ani, Tatiana Gutium este alături de mămici în momentul nașterii. Le ghidează, le oferă sprijin moral și încredere în propriile forțe.
Pe lângă toate pe câte le reușește, mai și iubește să redescopere Moldova. Astfel, chiar și sleită de puteri, în timpul liber călătorește în lung și-n lat, reușind până în momentul de față să viziteze absolut toate mănăstirile din țară.
O cunoaștem ca un bun specialist, însă mai puține știm despre calea pe care a parcurs-o până în acest moment și experiența ei de-o viață.
Taniușa Gutium - amintiri din copilărie
Își amintește cu drag de perioada copilării, atunci câd stătea cuminte în cabinetul medical al mamei sale. „Am crescut în chemările de noapte. Și dacă majoritatea copilăresc într-o lume în culori roz, atunci eu am crescut în una de culoare albă”, își amintește Tatiana Gutium.
Stătea cuminte în timp ce mama sa examina un pacient, și „fura” câte puțin din experiența acesteia. „Mama a murit foarte devreme, de aceea nu a putut să mă ghideze în calea profesională pe care mi-am ales-o. Cât eram studentă, făceam servicii de noapte în secția de chirurgie. Din anul patru și până în anul șase am fost soră medicală în aceeași secție. Până la urmă, am hotărât să mă specializez în obstetrică.”
Astfel, la 22 de ani, Tatiana Gutium a început să lucreze în funcție de medic.
Despre prima experiență în postură de moașă
„Mi-am făcut studiile la Universitatea de Medicină din Chișinău. După anul patru de studii, fiind la practică, într-o seară am venit în serviciul de noapte. A fost adusă de urgență la maternitate o fetiță de 17 ani. Medicii au examinat-o și i-au spus să se liniștească, căci mai este timp până când va naște. Acestea fiind spuse, specialiștii au plecat în vizită la alți pacienți. În salon am rămas doar eu, o colegă de la universitate și acea fetiță. Ea striga, striga, și la un momnet dat a exclamat <Nasc!>. Colega a fugit repede să cheme pe cineva în ajutor, iar eu am rămas alături de acea mămică. În acel moment am primit prima naștere.”
Cât despre modul în care a a juns să fie manager al instituției, calea Tatianei Gutium e simplă. „Am lucrat în sala de naștere, apoi am plecat în al doilea concediu de maternitate, după care mi-am continuat activitatea în secția de patologie a nașterii. După ceva timp, am ajuns să fiu manager.”
Tatiana Gutium – mamă
Atât la prima, cât și la a doua naștere, Tatina Gutium a făcut sport, a practicat înotul și a acordat o deosebită atenție antrenării respirației.
„Mai puține știi, mai bine dormi”, această zicală se referă și la cazul d. Tatiana. „Primul copil l-am născut la 27 de ani. Deja aveam ceva timp lucrat în maternitate. Mai mult decât atât, având studii în medicină și știind despre complicațiile care pot apărea pe timpul sarcinii, într-un moment dat mi s-a făcut frică chiar și să mănânc. Dar mi-am stăpânit emoțiile și am reușit să trec ușor prin perioada frumoasă a maternității.”
Acum, una dintre fiicele Tatianei Gutium este anesteziolog și reanimatolog. „Am făcut isterie când am aflat că a ales să facă medicină. Are auz muzical perfect, știe patru limbi, ar putea fi oricine... dar a ales să fie medic.”
Nu de alta, dar și-a dorit dintotdeauna ca copiii ei să aibă un lucru mai ușor nu atât fizic, ci moral. „Sigur că oamenii au nevoie de specialiști buni care să-i trateze. Dar să fii medic e o meserie istovitoare, care doare. Vorbesc de cazurile nu prea frumoase și chiar tragice care se întâmplă.”
Deocamdată încă nu a gustat din postura de bunică. La întrebarea Eumama, dacă va asista sau nu la nașterea nepoților, Tatiana Gutium strânge din umeri. „Nu știu dacă voi fi în postură de mamă care-și va ține de mână fata sa, sau în postură de medic care va primi nașterea... vom vedea.”
„Sera de Crăciun – caz neobișnuit pe care nu-l voi uita niciodată”
În toată experiența sa profesională, Tatina Gutium a fost martor al multor întâmplări, cazuri neobișnuite. Dar iată că seara de Crăciun i-a rămas în memorie drept cea mai frumoasă amintire.
„7 ianuare. A fost o zapadă frumoasă. Dimineța în maternitate a născut o mămică. Spre seară iarăși a început să ningă. Liniște totală, și... într-un moment a început să răsune un colind. Nu înțelegeam de unde vine. Ne-am apropiat de fereastră... Era soțul acestei mămici. Fiind corist la Catedrală, în seara aceea bărbatul a venit cu toți colegii săi, cu câte o lumânare în mână să colinde întreaga maternitate. De fiecare dată, în apropierea sărbătorii de Crăciun îmi amintesc de acest caz.”
Asistarea soțului la naștere – Pro sau Contra?
„Îmi amintesc de anul 1989. A venit un bărbat militar la maternitate. Spunea că soția sa a născut foarte greu primul copil, iar acum vrea să fie alături de ea la cea de-a doua naștere. Era prima dată când am permis să asiste soțul la nastre. De parcă îl văd și acum cum stă lângă ea și cum îi spune <Încă puțin iubita mea. Totul va fi bine>. După ce a născut, îi mulțumea, o săruta, o mangâia. Toți câți eram în sala de naștere am rămas cu gurile căscate.”
Despre rolul indispensabil al femeii, din păcate, unii bărbați află doar în salonul de naștere, imaginea unei păpuși de pe billboard fiind înlocuită cu una mai reală și naturală. De aceea, Tatiana Gutium este PRO asistării soțului la naștere. „Bărbații au devenit mai responsabili. Înțeleg ce înseamnă naștre, copil etc. Se pregătesc la maxim împreună cu viitoarea mămică la acest capitol. Astfel, în salonul de nastere ei sunt de ajutor moașelor.”
Îndemn pentru mămici de la Tatiana Gutium
Are o vastă experiență în domeniu, a văzut și a trecut prin multe situații. Astfel, Tatiana Gutium are îndemn pentu două categorii de mămici:
„Pentru mămicile fițoase: „Important e copilul, și copilul trebuie să fie fericit. Nu prin fițe, dar prin dragostea oferită de către părinți. Pentu copilaș nu contează ce hăinuță poartă, fie că e de culoare roz, galben sau verde. Și da, o rugăminte, nu vă legați pieptul doar pentru a păstra frumusețea acestuia. Pentru celelalte, să fie sănătoase, să crească liniștit copiii în dragoste și bunăstare.”
Moașă principală a IMSP MM Nr. 2: Canţîr Lilia
Naşterea fiziologică prin metoda analgezică
“AQUA LIGHT”
Sumar:
Noile tehnologii, recomandate de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), au fost implementate acasă în Maternitatea Nr. 2. Astfel, procedurile de operare au fost schimbate fundamental şi a crescut calitatea serviciilor acordate:
A descrescut numărul de complicaţii apărute în timpul perioadei postnatale la mame.
A descrescut morbiditatea şi mortalitatea perinatală la noi-născuţi.
S-a organizat procesul de reanimare la noi-născuţi.
A descrescut numărul medicamentelor folosite în timpul naşterii.
De asemenea, relaţia dintre ambele sisteme “mamă-copil” şi “personal-familie” au fost schimbate considerabil. Noua implementare a cerut mai mult profesionalism, răbdare, sinceritate şi putere din partea angajaţilor noştri. Pe de altă parte, atitudinea femeilor însărcinate şi a familiilor lor faţă de Maternitatea Municipală Nr. 2 de asemenea s-a schimbat. Cu tot ajutorul şi atenţia oferită, ei mulţumiţi au conştientizat responsabilitatea de a avea un copil sănătos şi fericit.
Dr. Michel Odent – medicul care a inspirat milioane de femei, în ceea ce priveşte analgezia şi naşterea în apă! Prima dată când s-a produs naşterea în apă într-o piscină a fost în anul 1970, într-un spital de elită din Franţa. Oamenii de ştiinţă din Regatul Unit al Marii Britanii au luat asta în consideraţie atunci când femeile, făcând eforturi pentru a naşte, au părut să fie atrase de apă: unele dintre ele doreau să facă un duş, altele o baie. Din această cauză, influentul obstetrician francez Michel Odent eventual a cumpărat o piscină albastră gonflabilă şi dezintegrată (portabilă) de grădină. După ce această stategie a fost implementată în mai multe spitale, femeile nu mai strigau disperat după medicamente analgezice, ci strigau la medici să umple cu apă mai repede piscina. Un model de caz tipic a fost când o femeie cu durere insuportabilă în timpul naşterii, care deja avea o deschidere a colului uterin de 5 centimentri, a intrat într-o piscină cu apă caldă şi a petrecut acolo 1-2 ore. Când a ieşit din bazin, parturienta în naştere a fost indusă de o serie de contracţii insuportabile şi putenice, dar scurte. Aşa că bebeluşul s-a născut în timp de câteva minute. După acest scenariu, încasările farmaciilor au început să scadă considerabil. Cu alte cuvinte, noi – moaşele – am învăţat că piscina pentru naştere poate să înlocuiască medicamentele anlagezice puternice şi drogurile. Noi – moaşele – creştem pe plan profesional şi psihologic, efectuând această metodă de analgezie în naştere, deoarece, astfel, noi devenim mai perseverente şi mai înţelegătoare cu parturientele.
Un grup de medici din IMSP Maternitatea Municipală Nr. 2 a implementat analgezia naşterii în apă în mai 2012. Conduita naşterii fiziologice prin metoda analgezică “Aqua light” în IMSP Maternitatea Municipală Nr. 2 a fost aprobată de directorul Tatiana Gutium, conform Protocolului Clinic Instituţional Naşterea fiziologică prin metoda analgezică “Aqua light”. Personalul medical implicat în implementarea şi reglementarea Protocolului Clinic Instituţional: 1. Directorul MM Nr. 2 Tatiana Gutium; 2. Medic obstetrician Maria Znagovan; 3. Medic neonatolog Olga Cuzneţova; 4. Moaşa principală a MM Nr. 2 Lilia Canţîr. Scopul nostru pe viitor este de a realiza însăşi naşterea în apă, nu doar analgezia naşterii
Scopul metodei “Aqua light”:
Analgezia în apă este o metodă a naşterii, care reduce durata naşterii şi suferinţa, deoarece apa caldă relaxează şi creează o stare de bine. Această metodă va fi folosită în perioada travaliului.
Descrierea procesului:
În momentul în care contracţiile se intensifică şi devin din ce în ce mai dureroase, parturienta este aranjată într-un bazin cu apă caldă, la o temperatură de 37° C (temperatura corpului). Medicul care o supraveghează îi explică parturientei cum să respire, ce exerciţii fizice să efectueze, o calmează psihologic, astfel ca parturienta să se relaxeze mai mult.
Avantajele:
Oferă parturientei o relaxare maximală;
Apa are efect spasmolitic şi durerile se atenuează, muşchii se destind, colul uterin se deschide mai uşor;
Capacitatea respiratorie a parturientei creşte, se oferă fătului o stare de sine suplimentar;
Presiunea hidrostatică reglează fluxul sanguin şi tensiunea arterială se normalizează;
Deoarece durerile se diminuează, utilizarea medicamentelor scade;
Datorită relaxării muşchilor perineului, se micşorează necesitatea epiziotomiei;
Venirea pe lume a nou-născutului nu este atât de brutală, deoarece micuţul plonjează într-un mediu acvatic, asemănător cu cel din uter;
Datorită ameliorării circulaţiei sanguine şi eliberării de endorfine – echilibrul psihilogic al femeii este favorabil şi recuperarea postnatală este mai rapidă.
Dezavantaje: - Sinecostul unei astfel de naşteri este mult mai mare.
Contraindicaţiile:
Boli ale mamei preexistente sarcinii (diabet, patologii renale, patologii pulmonare şi cardiace);
Hipernervozitatea sau hipersensibilitatea mamei;
Fobiile de apă;
Boli contagioase, hepatita B, HIV/ SIDA, febra;
Placenta previa;
Naştere prematură;
Hemoragii anormale;
Necesitatea de perfuzii;
Poziţie anormală a fătului;
Disproporţie feto-pelviană, făt macrosom;
Consistenţa anormală a lichidului amniotic.
Lucrul practic:
Pregătirea prenatală desfăşurată în mediul acvatic se începe de la 5-6 luni ale sarcinii şi haptonomia (tehnica şi arta atingerii, prin care fătul poate fi pilotat într-o poziţie optimală pentru naştere) este indicată la naşterea acvatică.
Ulterior se goleşte intestinul cu ajutorul unei clisme şi o alimentaţie anterioară săracă în reziduri. Perioada de stat în apă trebuie limitată la 1-2 ore la 15-30 de minute, în perioada activă a travaliului, începând de la 3-4 centimentri de dilatare a colului uterin.
Condiţii:
Se permite analgezia în naştere prin metoda “Aqua light” doar femeilor care vor participa la lecţiile şi seminarele de pregătire în Şcoala Mamei a IMSP MM Nr. 2;
Acordul informat semnat de parturientă;
Curăţenia bazinului (acoperirea bazinului va fi de fiecare dată nouă şi va fi prelucrat conform graficului de dezinfectare);
Temperatura apei – 37° C;
Temperatura aerului în salon 22 - 25° C;
Prezenţa la naştere a medicului obstetrician ginecolog, a medicului neonatolog şi a moaşei;
La dorinţa femeii – suportul permanent al partenerului;
Supravegherea permanentă a fătului şi a parturientei.
Condiţii:
Se permite analgezia în naştere prin metoda “Aqua light” doar femeilor care vor participa la lecţiile şi seminarele de pregătire în Şcoala Mamei a IMSP MM Nr. 2;
Acordul informat semnat de parturientă;
Curăţenia bazinului (acoperirea bazinului va fi de fiecare dată nouă şi va fi prelucrat conform graficului de dezinfectare);
Temperatura apei – 37° C;
Temperatura aerului în salon 22 - 25° C;
Prezenţa la naştere a medicului obstetrician ginecolog, a medicului neonatolog şi a moaşei;
La dorinţa femeii – suportul permanent al partenerului;
Supravegherea permanentă a fătului şi a parturientei.
Echipa şi echipamentul:
Echipa:
Medic obstetrician;
Moaşa;
Medic neonatolog;
Partener.
Echipament:
- Cada specială;
Lenjerie de corp pentru femeie (prosop şi halat de baie);
Încălzitor pentru apă (boiler);
Încălzitor pentru aer (convector);
Masă pentru naştere;
Masă cu lumină radiantă (pentru noi-născuţi);
Monitor – doppler (Monitorizarea BCF);
Pulsoximetru.
Finalul analgeziei contracţiilor în apă:
La apariţia forţărilor de expulzie şi degajarea căpuşorului, femeia urcă pe masa de naştere iar noi o uscăm cu prosoape curate şi calde.
Naşterea cu analgezie nemedicamentoasă pentru o familie sănătoasă!
Parametri AQUA LIGHT
Durata travaliului în naștere fiziologică: 8 - 12 ore;
Durata travaliului cu analgezie în apă: 2 - 4 ore.
Raportul statistic al naşterilor
cu analgezie în apă
Numărul total de naşteri     2012-12,    2013-5;   
Bibliografia:
http://www.madeinwater.co.uk/pregnancy-guide/water-birth-information-resource/;
http://michelodent.ro/.









Lilia CANŢÎR Moaşă principală IMSP "Maternitatea Municipală Nr. 2"

AVANTAJELE PRACTICĂRII "YOGA" ÎN TIMPUL SARCINII, NAȘTERII ȘI PERIOADEI POSTPARTUM

Toate pacientele care năşteau acasă şi care practică Yoga, de obicei, prezentau un risc mare de apariţie a complicaţiilor grave (hemoragii) şi nefiind posibilă acordarea asistenţei medicale de urgenţă rapidă.
Preventiv, în anul 2013 la data de 23 iulie, cînd ne-am întîlnit la o masă rotundă cu pacientele care practică Yoga şi cu adeptele naşterii la domiciliu, am audiat o multitudine de situaţii neplăcute, complicaţii, care au degenerat din cauza neglijenţei fizice şi violenţei psihologice a lucrătorilor medicali. Astfel, am audiat şi un şir de cerinţe, care urmau să fie implementate, în vederea evitării experienţelor neregulamentare, neargumentate şi demodate. Datorită Directorului IMSP "Maternitatea Municipală Nr. 2", doamna Tatiana Gutium, la sfîrşitul discuţiilor, am încheiat un acord comun între aceste paciente şi maternitatea noastră, creînd, astfel, o echipă de lucrători medicali, formată din medicul obstetrician-ginecolog, moaşa şi neonatologul. Această echipă, împreună cu d-na Tatiana Gutium, respectă valorile general-umane, dispune de un profesionalism înalt, demonstrat atît prin categoria superioară pe care o deţin, cît şi prin atitudinea pe care o abordează aceşti lucrători medicali în relaţie cu fiecare pacientă în parte.
Conduita naşterii la aceste paciente necesită profesionalism înalt şi cunoştinţe profunde în obstetrică, pentru diagnosticarea patologiilor. Pacientele care practică Yoga sunt foarte bine informate şi pregătite, de aceea lucrătorul medical trebuie să fie diplomat şi precaut în discuţiile pentru pregătirea de naştere. Aceste paciente cer o independenţă totală pe parcursul travaliului, pentru a nu perturba concentrarea parturientei în naştere. Toate examinările şi manipulaţiile se fac în coordonare cu pacienta şi numai la stricta necesitate (cazuri de urgenţă). Astfel, parturienta nu este deranjată sau iritată şi îşi poate controla durerile şi contracţiile de naştere. Pacientele care practică Yoga sunt foarte bine pregătite atît din punct de vedere fizic, cît şi psihologic. Ele nu reacţionează dramatic la durerile pe care le suportă în timpul naşterii, înlocuind administrarea preparatelor medicamentoase cu efectuarea unei multitudini de exerciţii preluate anume din antrenamentele practicate la Centrul de Yoga. Multe exerciţii pe care le practică pacientele Yoga sunt preluate din Ghidul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
IMSP "Maternitatea Municipală Nr. 2" a creat condiţii pentru aceste paciente cît în naştere, atît şi după naştere, la fel ca acasă, ca la domiciliu, fără perturbarea intimităţii şi saloane individuale de lăuzie. Conduita naşterii se efectuează maximal prin supravegherea externă (starea generală a parturientei cu măsurarea temperaturii, pulsului, tensiunii arteriale şi înregistrarea bătăilor cordului fetal).
Examinările se fac după stricte indicaţii:
La internare;
Ruperea spontană a membranelor amniotice;
Numai în cazuri de urgenţă.
Notă! Nu sunt necesare examinările stricte efectuate la fiecare 4-6 ore.
Pacientele care practică Yoga şi care sunt adepte ale naşterii la domiciliu au la dispoziţie o sală de naştere amenajată corespunzător cu: o minge gonflabilă, un bazin gonflabil umplut cu apă caldă, cadă de baie, duş, pat funcţional şi masă funcţională pentru reglarea înălţimii şi pentru alegerea liberă a poziţiei de naştere. Auxiliar, aceste paciente aduc cu ele toate lucrurile care le-ar făcea să se simtă mai confortabil în timpul naşterii, de exemplu, cum ar fi: covoraşe moi speciale pentru a face exerciţii Yoga, pentru a face meditaţii şi numeroase exerciţii de respiraţie; lumînări şi beţişoare aromatizate; notebook cu muzică Yoga etc., lucruri care oferă femeii în naştere o atmosferă liniştitoare, sigură şi plină de inspiraţie pentru concentrarea în naştere – un anturaj ca acasă.
De asemenea, cu aceste paciente se abordează o atitudine individuală, care include: pregătirea psiho-emoţională în naştere şi informarea părinţilor despre îngrijirea nou-născutului după naştere, care se efectuează în cadrul cursului "Şcoala Familiei"; realizarea excursiilor prin maternitate, cu prezentarea salonului de naştere şi a salonului individual după naştere; prezentarea echipei de lucrători medicali care va asista naşterea şi va asigura îngrijirea corespunzătoare a acestei familii, pînă la externarea lor din maternitate. Toate aceste îndrumări şi pregătiri prenatale şi postnatale sunt realizate de directorul maternității Gutium Tatiana, moaşa principală a IMSP "Maternitatea Municipală Nr. 2", doamna Canţîr Lilia, domnul Straistă Ion, medic obstetrician-ginecolog și medicul neonatolog Cuznețova Olga.
Conduita perioadei de expulzie se face în poziţia preferată de pacientă (verticală; orizontală; în pat; în condiţii aseptice, pe podea). Se exclude protecţia perineului, maximal se exclude traumatismul şi laceraţia perineului.
În cazuri de hipotonie uterină, partenerul, care este soţul, aplică stimularea mameloanelor, prin care în 100 % am avut corecţia hipotoniei uterine şi naşterea a decurs fiziologic.
Aplicarea precoce la sîn imediat după naştere, la 5-10 minute, înlocuieşte conduita activă medicamentoasă recomandată, permite asigurarea decolării precoce a placentei şi profilaxia hemoragiei.
Clemarea cordonului ombilical se face numai după terminarea pulsaţiilor vaselor sanguine, verificate de pacientă şi soţul acesteia.
Secţionarea cordonului ombilical o efectuează soţul, respectînd cerinţele aseptice şi antiseptice, îndrumat de lucrătorul medical. Datele antropometrice a fătului se face peste 2 ore, înainte de transferarea în salonul individual.
În perioada de lăuzie este necesară o atenţie diplomatică, cu evitarea deranjărilor frecvente, numai la cerinţele pacientei sau la diagnosticarea cazurilor de urgenţă.
Conduita perioadei de lăuzie se face, de asemenea, de echipa care a primit naşterea, pînă la externarea pacientei.
O problemă destul de actuală este convingerea familiei de a vaccina nou-născutul, conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii. Cel mai des, aceste paciente refuză vaccinurile.
Multe din aceste paciente, avînd experienţa primei naşteri, îşi aminteau cu frică de atitudinea incorectă a lucrătorilor medicali faţă de ele şi de naşterea copilului ei în salonul comun, în prezenţa altor paciente. Aceste circumstanţe au impus pacientele să caute alte condiţii, pentru a avea o naştere fără pericol, cît pentru mamă, atît şi pentru copilul ei.
În acest sens, trebuie de respectat dreptul femeii şi familiei la confidenţialitate, atitudine umană şi respect.
Trebuie respectat dreptul femeii şi familiei la informaţie deplină, corectă şi clară, în volumul solicitat de femeie şi familie.
Trebuie de evitat limbajul clinic şi de abordat un limbaj facil, în reproducerea informaţiei.
În scopul respectării dreptului femeii şi familiei la informaţie, în fiecare sală de naştere trebuie afişate listele procedurilor utile, celor ineficiente şi celor dăunătoare.
Pacientele care practică Yoga şi care sunt adepte ale naşterii la domiciliu impun următoarele cerinţe:
Alegerea liberă a lenjeriei de corp şi nu de impus lenjeria de corp din spital;
Folosirea lenjeriei de pat personale;
Regimul de repaos la pat al femeii;
Evitarea administrării soluţiilor pe cale intravenoasă şi intramusculară;
Alegerea liberă a poziţiei de naştere (în pat sau în afara patului, pe podea: în picioare, în genunchi, aşezat, în pirostrii etc.);
Fără examinări ginecologice în naştere;
Fără implicarea medicului obstetrician-ginecolog în dirijarea scremetelor, în perioada de expulzie fiziologică;
Fără implicarea moaşei la manevrele de protejare a perineului;
Fără dirijarea degajării capului şi rotaţia internă a umerilor, executate de moaşă;
Pacienta nu trebuie să fie deranjată sau iritată ca să se poată concentra la naştere şi să îşi poată controla durerile şi contracţiile de naştere;
Pacienta refuză stimularea medicamentoasă a contracţiilor uterine în caz de hipotonie uterină;
Pacienta refuză administrarea analgeziilor medicamentoase în naştere şi acceptă doar analgezia în bazinul cu apă caldă;
Pacienta refuză efectuarea epiziotomiei;
Pacienta refuză administrarea oxitocinei în profilaxia hemoragiei, deoarece pacienta înlocuieşte această metodă de profilaxie cu excitarea manuală a mameloanelor, pe care o face soţul pacientei;
Pacienta permite clemarea cordonului ombilical numai după terminarea pulsaţiilor vaselor sanguine, verificate de către ea însăşi şi de către soţ;
Pacienta cere să fie informată despre toate manipulaţiile şi medicamentele care urmează a fi administrate copilului ei.
Cerinţele acestor femei nu sunt imposibile, deoarece anume aceste cerinţe sunt menţionate în Ordinul Nr. 327 din 04.10.2005 "Cu privire la implementarea tehnologiilor oportune în asistenţa perinatală şi perfecţionarea măsurilor antiepidemice şi de control al infecţiilor nosocomiale în maternităţile prietenoase familiei", aprobat de Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova.
Beneficiile acestor naşteri neforţate sunt următoarele:
Toţi copiii născuţi pe cale naturală au reuşit să se adaptaze mai uşor la mediul înconjurător şi au înregistrat nota maximă de puncte pe scara Apgar: 9-10 puncte;
Aceşti copii sunt alimentaţi numai pe cale naturală;
Nu sunt spitalizări precoce şi tardive ale nou-născuţilor şi ale mamelor;
Starea psiho-emoţională a acestor familii este complet satisfăcătoare, deoarece ele au primit din plin ceea ce au dorit. De asemenea, toate aceste familii şi-au exprimat înalta recunoştinţă faţă de echipa care le-a asistat naşterea;
Lanţul cald.
Aceste merite se datorează familiei pacientei, care a exclus totalmente administrarea preparatelor medicamentoase pe parcursul întregii sarcini, precum şi în timpul naşterii. Un mare merit li se datorează şi echipei speciale de lucrători medicali, care a susţinut şi a încurajat familia în conceptele lor despre naştere şi suplimentar la toate acestea, familia a implementat toate sfaturile recomandate de echipa care a asistat naşterea. 
RAPORTUL STATISTIC al tuturor pacientelor care practică Yoga şi care sunt adepte ale naşterii la domiciliu

Numărul total de naşteri: 44 – 100%, dintre care
Naşteri fiologice prin prezentaţie craniană: 40 – 90%

Operaţii cezariene: 4 – 9%
prezentaţie patologică frontală craniană: 1 – 2%
hipoxie intrauterină acută a fătului: 3 – 6%

Naşteri prin prezentaţie craniană
Naştere fiziologică cu cicatrice pe uter în anamneză: 1 – 2%
din poziţia în picioare: 6 – 13%
în pirostrii: 5 – 11%
în pat: 2 – 4%
în pat funcţional, în poziţie aşezată: 26 – 59%
Bibliografie:
Modul "Îngrijirea în naştere", Publicarea ghidului este susţinută de reprezentanţa UNICEF din Republica Moldova, Editura Chişinău, 2004;
http://en.wikipedia.org/wiki/Yoga.
IMSP "Maternitatea Municipală Nr. 2" oferă săli de naștere și saloane individuale pentru toate pacientele care își doresc o naștere ca acasă şi care practică Yoga!






Lilia CANŢÎR Moaşă principală IMSP "Maternitatea Municipală Nr. 2"

CONTACTUL “MAMA COPIL” DUPA NASTERE.
SUPORTUL MOASEI

Nasterea este unul dintre cele mai delicate momente din viata unei femei,
atat din punct de vedere emotional, cat si fizic.
Contacul mamei cu nou-nascutul imediat dupa nastere joaca un rol important
Atingerea timpurie a sfarcului si areolei de catre copil(in termen de 30 de minute de la nastere) are influenta pozitiva asupra relatiei mama-copil in primele zile dupa
nastere.Initierea alaptarii devreme creste activitatea uterina post-partum si reduce riscul hemoragiei post-partum.
Nou-născuţii care iau contact cu mamele lor au temperatura axilară şi a pielii mai mare, nivelul de glucoză din sânge mai ridicat la 90 de minute plâng
mai puţin faţă de copiii care stau lânga mamă, dar in alt pat

Contactul mamă-copil imediat după naştere creşte media alăptării. Este dificil de a face recomandări deorece timpul şi durata contactului timpuriu este diferită. 15-20 de minute de contact mamă-copil în prima oră de la naştere poate fi benefic. Suptul spontan poate apărea între 45 de minute şi 2 ore de la naştere, dar contactul mamă-copil ar trebui să înceapă cât mai devreme după naştere. Dacă copilul este în contact strâns cu mama sa şi nu arată semne că ar fi pregătit să sugă, nu există motive de a fi forţat să o facă. Forţând copilul să sugă atunci când el nu este pregătit poate avea un efect advers asupra alăptării.

Mama şi copilul nu ar trebui să fie separaţi după naştere, excepţie făcând cazurile când există un motiv medical inevitabil. După naştere este optim pentru copil să fie lăsat continuu cu mama sa şi să i se permită să se ataşeze spontan la sân ori de câte ori el arată semne că are disponibilitatea de a o face. O recomandare practică minimală ar fi ca după naştere contactul mamă-copil să înceapă în termen de o jumătate de oră şi să continue timp de cel puţin 30 minute. 

Contactul timpuriu mamă-copil include şi atingerea sfârcurilor mamei cu efecte importante asupra comportamentului maternal şi a “bonding - ului”. Contactul piele pe piele mamă-copil (“skin-to-skin”) imediat după naştere este foarte valoros şi trebuie încurajate atât mamele care vor să alăpteze, cât şi cele care nu intenţionează să o facă.

 Contactul piele pe piele dintre bebelus si mama este adesea realizat la cateva secunde sau minute dupa nastere, cand nou-nascutul este pus la pieptul mamei, si continua apoi de-a lungul timpului prin alaptare, punerea lui pe abdomenul mamicii sau intrarea in cada cu bebe. Are o importanta deosebita in intarirea legaturii afective dintre cei doi, in dezvoltarea instinctului matern, dar si in adaptarea nou-nascutului la noul mediu, deoarece ii ofera confort si siguranta

 Contactul Mama - Copil
Regleaza temperatura corporala a nou-nascutului 
Echilibreaza pulsul
Echilibreaza respiratia
Faciliteaza initierea alaptarii
Calmeaza copilul

Moasele sunt o veriga importanta in tot acest proces al nasterii normale si al alaptarii si este nevoie de ele
Sarcinile moasei in stabilirea contactului mama-copil sunt de a asigura toate conditiile necesare pentru stabilirea acestui contact cit mai precoce,pentru un copil sanatos si voinic.
 



 


 

 

Canțîr Ludmila: Moașă principală a IMSP “MATERNITATEA MUNICIPALĂ Nr. 2"
"MOAȘELE – CELE CE FAC
O DIFERENȚĂ ÎN LUME"
Sumar.
Moașa este recunoscută drept un profesionist responsabil și explicit, care lucrează în parteneriat cu femei pentru a oferi sprijinul necesar, grija și consilierea pe parcursul sarcinii, la naștere și în perioada postpartum, pentru a ghida nașteri pe propria răspundere și să ofere servicii de îngrijire pentru nou-născut și sugar. Această îngrijire include măsuri preventive, promovarea nașterii normale, detectarea complicațiilor la mamă și copil, accesarea de îngrijire medicală sau alte forme de asistență adecvată și efectuarea unor măsuri de urgență.
Moașa are o sarcină importantă în consilierea sănătății și educației, nu numai pentru femeie, ci și în cadrul familiei și a comunității. Această muncă ar trebui să implice educație prenatală și pregătire pentru părinți și se poate extinde la sănătatea femeilor, sănătatea sexuală sau a reproducerii și de îngrijire a copilului.
O moașă poate practica în orice cadru de anturaj, inclusiv acasă, în comunitate, în spitale, în clinici sau unități de sănătate
În perioada 01 – 05 iunie 2014 am participat la Cel de-Al 30-lea Congres Trienal al CIM (Confederația Internațională a Moașelor), care a avut loc în Praga, Republica Cehă. În cadrul acestui Congres au fost discutate un șir de subiecte, dintre care cele mai relevante sunt următoarele:
1. Educația Moașelor;
2. Nașterea la domiciliu vs Nașterea la spital. Condiții și Cost;
3. Influența religiei asupra conduitei pe parcursul sarcinii și chiar în timpul nașterii;
4. Conduita perioadei a III-a a nașterii în Noua Zeelandă etc.
Introducere
În prima zi a Congresului, președintele Confederației Internaționale a Moașelor a prezentat raportul activității sale pe parcursul a 3 ani, apoi s-a desfășurat realegerea comitetului de conducere în frunte cu președintele.
După asta, a fost anunțat fiecare participant în parte, pentru a urca pe scenă și a-și reprezenta țara lor de origine cu drapelul de stat și fiind îmbrăcate în costume naționale autentice. În cadrul acestui Congres au participat peste 250 000 de Moașe din 98 de țări de pe toate continentele globului pământesc. Astfel de întruniri au loc neîntrerupt încă din anul 1954 și se organizează o dată la 3 ani.
1. Educația Moașelor
Peste hotare, la Universitățile de Medicină, există Facultatea de Moșit, unde doritorii studiază 5 ani, după care primesc licența în domeniul respectiv. Absolvenții pot activa independent și au dreptul să-și deschidă cabinete individuale pentru consultații. De exemplu, Moașele licențiate din Lituania, Regatul Unit al Marii Britanii etc. au cabinete particulare și, plus la asta, încheie contract cu o clinică de profil obstetrico-ginecologic. Aceste Moașe susțin pacienta pe parcursul întregii sarcini, o consultă, duc evidența ei de sănătate și nasc acasă, iar în caz de complicații – pacienta este transferată de urgență cu ambulanța la clinica din apropiere cu care a fost încheiat un contract prealabil. La acest Congres a participat și un reprezentant din Portugalia, care era bărbat-Moașă și, la fel, activa independent.
La Congres au fost delegate atât studente la Facultatea de Moșit, cât și Moașe licențiate deja, toate fiind membre a Asociației Internaționale a Moașelor. Aici, erau prezente și Moașe de pe continentul Africa, care, de asemenea, sunt membre ai acestei Asociații și remarcă importanța acestei profesiuni în orice colț al lumii. În cadrul acestui Congres am observat atitudinea sigură și libertină a Moașelor, deoarece ele sunt protejate și susținute de autorități. La noi, în Republica Moldova, Moașele încă nu dispun de astfel de posibilități, dar sperăm ca pe viitor să ne ofere mai multe opțiuni de dezvoltare și promovare individuală
Tot în cadrul acestui Congres am exercitat simulări de resuscitare a nou-născutului (în caz de asfixie) pe păpușa-mulaj și simulări de nașteri fiziologice, în varietate anterioară și posterioară a prezentației craniene, pe mulaje electronice.
2. Nașterea la domiciliu vs Nașterea la spital. Condiții și Cost

În țările bine dezvoltate, unde nașterile la domiciliu fac parte din Sistemul Sănătății, rata statistică dintre nașterile la domiciliu și nașterile la spital nu este semnificativă. Aici, numărul nașterilor la domiciliu este aproximativ egal cu numărul nașterilor clinice.
Acasă, condițiile sunt foarte bune pentru nașterea normală și, plus la asta, costul este redus. În cazul nașterii la domiciliu, pacientele se simt confortabil, din punct de vedere psihologic, și nu simt izolarea atmosferei, anturajului strident de spital

Peste hotare, rata statistică comparativă a nașterilor include toate cheltuielile pe parcursul nașterii, de la internarea în staționar pînă la externare (transport, medicamente, îngrijiri, alimentație etc.) și se împarte în 3 categorii, conform listei:
1.
Nașterea la domiciliu cu Moașa
2000 Eur
2.
Nașterea în spital cu Doctorul
3000 Eur
3.
Nașterea în spital cu Moașa
4000 Eur

3. Influența religiei asupra conduitei pe parcursul sarcinii și chiar în timpul nașterii
Creștinismul;
Islamismul;
Budismul;
Iudaismul;
Hinduismul.

Asemănarea între toate aceste credințe este faptul că fiecare femeie își dorește să-și petreacă sarcina și nașterea însăși într-un mod deosebit, pentru a însemna venirea pe lume a micuțului. În acest context, menționez modul sănătos de viață:
Practicarea exercițiilor de Yoga;
Alimențația bogată în vitamine și proteine;
Controlul regulat al stării de sănătate;
Participarea în cadrul seminarelor de instruire a mamelor și a ambilor părinți, pentru educația cuplului, având drept scop o familie sănătoasă, bazându-se pe liniște fizică și spirituală.
4. Conduita perioadei a III-a a nașterii în Noua Zeelandă
Perioada a III-a activă a nașterii
Definiție!
A III-a perioadă de naștere reprezintă intervalul de timp ce continuă nașterea copilului cînd placenta se separă și este expulzată din uter.
Rezumat
Chiar dacă corpul unei femei dispune de protecție inerentă naturală, care susține siguranța ei și îi asigură supraviețuirea, fiziologia normală a celei de-a III-a perioadă presupune și îngrijirea acordată parturientei de către Moașă, prin susținerea:

1. Femeii și optimizării reacțiilor corpului ei;
2. Tranziției copilului la viață;
3. Optimizării relației mamă-copil

Corpul feminin se schimbă de-a lungul sarcinii, travaliului și nașterii:
- Celulele au nevoie să își schimbe activitatea pe parcursul sarcinii, travaliului și nașterii;
- Hormonii lucrează colectiv pentru ca să susțină schimbările necesare ale activității celulei;
- Asigurarea adaptării și protecției sănătății mamei și copilului.
Reglarea miometrului
Stratul mușchiului dezvoltă 4 faze pe parcursul sarcinii:
- Faza 0 – relaxarea uterină;
- Faza 1 – pregătirea pentru travaliu;
- Faza 2 – stimularea travaliului;
- Faza 3 – stagnarea sau involuția.
Scopul de lucru:
Să studiem cum Moașele pot să susțină nașterea placentară într-un mod care este benefic pentru ambii: mamă și nou-născut.
Două moduri diferite de ajutor pentru Moașe:
1. Managementul activ al perioadei a III-a (MAPTN);
2. Managementul fiziologic – la fel, cunoscut ca și managementul parturientei în perioada a III-a (MFPTN).
Obiective:
1. Să identificăm și să studiem practica în timpul în care Moașa susține femeile pe parcursul perioadei a III-a;
2. Să revizuim cele mai recente cunoștințe în fiziologie și specificul elementelor constituente variate ale îngrijirii în cea de-a III-a perioadă activă;
3. Să determinăm ce componente sunt importante pentru ca Moașele să stăruiască asupra reducerii ratei de hemoragie postpartum;
4. Să găsim practica optimă care se potrivește în context.
Pașii ce trebuie parcurși pentru îngrijirea femeilor pe parcursul celei de-a III-a perioadă fiziologică în naștere:
- Aplicarea nou-născutului la sân;
- Evacuarea urinei din vezica urinară, la necesitate.
Factorii ce influențează asupra deciziilor pe parcursul celei de-a III-a perioadă fiziologică în naștere:
- Starea psihologică a parturientei;
- Reducerea hemoragiilor pînă la minim
Trei elemente importante a celei de-a III-a perioadă activă în naștere
1. Medicamente uterotonice: peste 60 de secunde după nașterea copilului, mamei i se administrează 10 unități de Oxytocină intramuscular;
2. Tăierea și prinderea cordonului ombilical: peste 3 minute după nașterea copilului, se execută clemarea cordonului ombilical.
3. Metoda nașterii placentare: Efortul matern sau conduita controlată (Tracțiunea Controlată a Cordonului ombilical).
Notă!
Controlul căilor de naștere se efectuează la necesitate, în caz de hemoragii și/sau leziuni.
Recomandare!
În locurile unde sunt disponibili însoțitori calificați pentru naștere, Tracțiunea Controlată a Cordonului ombilical (TCC) este recomandată pentru nașterile vaginale, dacă furnizorul de servicii medicale și femeia parturientă țin cont, în mod deosebit, măcar de o mică reducere a pierderii de sânge pe durata celei de-a III-a perioadă a travaliului
Vrem să facem Vocea Moașelor auzită:
Să obținem susținerea, atât materială, cât și morală, din partea autorităților, în special, pentru a deveni membru al Confederației Internaționale a Moașelor și pentru a participa la întrunirile realizate sitematic;
Să avem deschisă Facultatea de MOȘIT la Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu", pentru a putea obține licența în domeniu și pentru a activa independent.
Notă!
Următorul Congres, al 31-lea Congres Trienal al Confederației Internaționale a Moașelor va avea loc în perioada 18 – 22 iunie 2017, în Toronto, Canada!
Detalii pe: www.midwives2017.org
Bibliografie
1. Manualul "MIDWIFERY IN JAPAN"; Midwives Division Department of Health Promotion Policy Japanese Nursing Association: 5-8-2 Jingumae, Shibuya, Tokyo, 150-0001 JAPAN; Publication year: 2014.
2. Programul "Programme for Multifaith Celebration of Midwifery"; Secretariat: C-IN, Prague Congress Centre, 5. května 65, 140 21 Prague 4, Czech Republic; Publication year: 2014.
3. www.midwives2014.org.
4. Materialele Celui de-Al 30-lea Congres Trienal al Confederației Internaționale a Moașelor; 1 – 5 June 2014, Forum Hall, Prague Congress Centre, Czech Republic.
5. http://www.midwife.org.nz/quality-practice/nzcom-consensus-statements











 
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu