Principala - IMSP Maternitatea Municipală nr.2 Chişinău

Căutare
Go to content

Main menu:

Maternitatea 2 Video
IMSP Maternitatea Municipală nr.2
Adresa: Republica Moldova mun. Chişinău, bd. Grigore Vieru, 12, Tel. anticameră : 022 - 22-32-86 , 022 - 22-55-84 , e-mail : imspmmnr-2@mail.ru
Programul de lucru al Anticamerei Directorului:
Luni – Vineri orele 8:00 – 17:00
Director- Profire Liliana.
________________________________

________________________________
________________________________

________________________________
________________________________



 Noutăți
14.11.2024
SCRISOARE DE MULȚUMIRE


Administratorului
A.O. "Comunitatea Bulgară din Republica Moldova"



Stimate domnule Barbarov Gheorghii,
       Vă mulțumim și vă transmitem cele mai calde urări de bine. Profesionalismul de care ați dat dovadă și dăruirea pentru realizarea unor proiecte atât de complexe sunt dovada cea mai evidentă a unei munci asidue. Ne bucurăm că ați acceptat aceasta provocare și ne dorim să păstrăm această colaborare și pe viitor!

       Sprijunul dumneavoastră nu doar că ne ajută să ne îndeplinim misiunea, dar ne încurajează și să continuăm să lucrăm cu și mai multă determinare pentru a face o diferență reală în comunitate.

               Vă mulțumim anticipat și suntem recunoscători pentru susținerea acordată!

Cu deosebită recunoștință
IMSP Maternitatea Municipală Nr.2


Colectivul IMSP Maternitatății Municipale Nr.2 aduce mulțumiri companiei “Trigor AVD S.R.L” pentru aportul și susținerea maternității, prin oferirea unei donații secției de neonatologie a maternității Nr.2.
Mulțumim din suflet pentru bunătatea și compasiunea dumneavoastră.
Cu mult respect colectivul IMSP Maternitatea Municipală NR.2 prezentat de directorul Profire Liliana.
O Zi deosebita pentru Maternitatea Municipala nr2.
Pacientele noastre simt nu doar afectiunea si grija lucratorilor medicali, dar si grija din partea companiei HIPP, care le-au oferit cele necesare pentru ingrijirea nou nascutilor. Suntem deschid si bucurosi sa va cunoastem ca paciente. Va asteptam cu drag.
Mărturiile gravidelor din secția COVID-19
„Trebuie să pot, mai am un copil în mine”.

Autor: Aliona CIURCĂ    Foto: Ecaterina ALEXANDR

• Cel mai mult îmi doresc să mă tratez și să ajung acasă, la copii, cât mai repede. Și să nu mă duc, să nu văd pe nimeni și să nu-mi vină nimeni. Într-adevăr, e foarte greu să treci prin asta – și injecțiile dor, și să respiri e greu. Numai cât face să stai aici cu zilele, în așteptarea următorului test”.
• Sperăm, cu ajutorul aparatelor, să ne facem bine. Medicii au spus că dacă le urmăm recomandările, vom ieși ușor din asta. Tare vreau să mă văd acasă și de-acum cred că ne vom păzi încă și mai mult decât înainte. Altfel, îmi fac griji, vreau să nasc normal, fără probleme”.
Din luna martie, la fel ca o bună parte dintre colegii lor, medicii de la IMSP Maternitatea Nr. 2 lucrează cu pacientele afectate de virus, atât că ei au în grijă două vieți – a mamei și a copilului. Angajații spitalului spun că sunt epuizați, la fel ca și pacientele care, pe lângă obișnuitele griji ale sarcinii, se confruntă cu teama de complicațiile care pot apărea în urma infecției.
În salonul nr. 14 al spitalului, două din cele peste 20 de femei însărcinate, confirmate cu COVID-19, stau pe paturile instalate de-o parte și alta a camerei, cu aparatele de respirat alături. La intervale de timp, când vorbirea li se îngreunează, trag masca de respirat pe față și iau pauze. Aici, lupta cu virusul se duce și pentru copiii care urmează să apară pe lume și pentru cei rămași acasă sau internați în alt spital.
„Știam că există, dar nu credeam că va ajunge la mine”
Cristina Domnișor are 25 de ani și este în a treizecea săptămână de sarcină. A ajuns la Maternitatea Nr. 2, după ce dăduse testul la Ungheni și aflase că are COVID-19. Primele simptome ale infecției, în cazul Cristinei, au fost febra și durerile de gât.
„Inițial, medicul de familie mi-a pus diagnoza de amigdalită acută. Am stat patru zile acasă, cu febră. Mi-au prescris un antibiotic, dar – niciun rezultat. Ulterior, am chemat Ambulanța. Eu sunt din satul Sculeni, raionul Ungheni, respectiv ambulanța m-a dus la Ungheni, unde am dat testul la COVID-19, iar a doua zi am primit rezultatul – pozitiv”, își amintește femeia.
A urmat tratamentul, primind zilnic perfuzii, pastile, injecții. Două nopți a fost nevoită să stea întruna cu masca de oxigen pe față, după care a început să se simtă mai bine. Între timp, rudele tot sunau, venind cu încurajări pentru viitoarea mamă, pe care o așteaptă acasă încă doi copii – un băiat de trei ani și o fată de un an.
Cristina spune că nu știe de unde s-ar fi putut infecta, întrucât s-a străduit să respecte regulile – este asistentă medicală la Urgență, acum în concediu de maternitate, a stat mai mult pe acasă, cu cei mici.
„Eu tare speram să nu fie pozitiv testul, speram să rămân la o pneumonie, pe care să o tratez, atât. S-a adeverit că și testul e pozitiv, și e un buchet întreg… Nu e total lipsă de aer, dar când respiri, ai o senzație de greutate și mă gândesc că trebuie să pot, mai am un copil în mine. E un băiețel, pe care ni-l dorim mult. Îmi fac griji să nu fie afectat de infecție… Vreau tare mult să mă tratez și să ajung cât mai repede acasă, la copii. Și să nu mă duc, să nu văd pe nimeni, să nu-mi vină nimeni. Acum, încercăm și noi să lucrăm, ca să avem un rezultat, nu ne lăsăm doar pe seama injecțiilor și perfuziilor. Eu știam că există acest virus, dar nu credeam că va ajunge la mine”, punctează femeia.
Cristina recomandă scepticilor să respecte totuși recomandările medicilor. „E mai ușor să te îmbolnăvești, decât să te tratezi”, concluzionează ea.
În dimineața zilei de 6 august, Ambulanța a adus-o pe Cristina la Chișinău, după ce starea i se agravase. „Îmi venea greu să respir, febra se menținea, aveam dureri de oase și mă usturau tare ochii, de parcă am curățat multă ceapă. Aveam o asemenea stare de oboseală, încât nici din pat nu puteam să mă ridic”, mai spune Cristina.
„Ne vom păzi încă și mai mult decât înainte”
  Liliana Dolghii are 36 de ani și este în a treizeci și șasea săptămână de sarcină. Primele simptome, în cazul său, au fost febra și durerile de oase. Astfel, a ajuns de la Rezina în secția de COVID-19 a Maternității Nr. 2. A doua zi după internarea sa, și băiatul de 7 ani a fost adus la un spital din Chișinău, după ce fusese confirmat cu COVID-19. Liliana spune că el se simte mai bine și asta o bucură.
Presupune că primele simptome ale infecției au apărut la soțul său, care își pierduse gustul și avea febră. Ulterior, el a fost testat pozitiv, fiindu-i recomandat tratament acasă.
„Mă străduiesc să rezist mai ales pentru copil. Mă bucur că nu mai am febră. Am avut două zile și era tare greu. Sperăm, cu ajutorul aparatelor, să ne facem bine. Mi-au fost prescrise perfuzii, pastile și injecții. Mai facem exerciții de respirație. Medicii au zis că dacă facem tot ce spun ei, vom ieși ușor din asta”, spune Liliana.
Cel mai tare își dorește să-și vadă băiatul sănătos acasă și să nască fără probleme. „Apoi, nu voi mai ieși nicăieri. Ne vom păzi și mai mult decât înainte. Ce să spun? Dacă e să tragi, asta e. Toți medicii m-au încurajat, mi-au spus că au mai trecut femei prin asta și s-au tratat, așa că sper să fim și noi bine”, adaugă femeia.
Liliana le recomandă oamenilor să nu fie nepăsători și să aibă grijă unii de alții. „Virusul există și e greu de trecut prin el. Toți trebuie să se păzească”, consideră ea.
„E complicat să lucrezi cu femeile însărcinate – aici sunt două vieți în joc”
Angela Parii activează în calitate de medic la Maternitatea Nr. 2 și lucrează în secția de COVID din 16 martie, de peste cinci luni. Spune că în condițiile actuale e complicat pentru medici să lucreze, însă nu au o altă soluție.
„Bolnavi sunt foarte mulți și trebuie să îi ajutăm pe fiecare. E dificil să lucrezi cu femeile însărcinate – aici sunt două vieți și trebuie să ne gândim la ambii. Copilul nu se vede, dar este acolo și situația lui ne pune în gardă atât pe noi, cât și pe mame”, precizează medicul.
Parii subliniază că tinerele mame trebuie să fie atente și să respecte toate măsurile pe care le recomandă specialiștii, cum ar fi distanțarea socială și spălarea mâinilor. „Mulți nu cred în coronavirus, dar el există și nu e o boală așa de simplă. Da, 80% trec mai ușor prin asta, însă dacă nimerești în celelalte 20% care fac complicații, lucrurile se agravează. Din cauza hipoxiei (aport insuficient de oxigen în organism) la mame, pot să apară complicații la copilaș”, susține medicul.
 Directoarea IMSP Maternitatea Nr. 2 Tatiana Gutium povestește că de la începutul pandemiei aici au fost internate mai multe gravide în stare mediu gravă. Patru femei au fost ulterior transferate la Spitalul Clinic Republican în stare gravă, cu insuficiență respiratorie de diferit grad.
„Acum avem în staționar șase gravide în stare mediu gravă, dependente de oxigen, cu pneumonie și pe care noi ne străduim să nu le transferăm. Ne străduim să facem față. E mai greu cu starea lor emoțională/psihologică. Unele acceptă și primesc tratament cuvenit, cu alte paciente însă pot să apară probleme în acest sens. De când lucrăm cu pacientele infectate, au fost și avorturi spontane, am avut și nou-născuți cu COVID-19, am avut și o gravidă în stare medie gravă, care ne-a spus că ea nu acceptase să poarte mască și că nu credea în existența virusului. Să nu credeți că unii sunt mai altfel, toți trebuie să respecte distanța socială, regulile de igienă personală, să poarte mască. Gravidele să nu uite că sunt viitoare mămici și că orice afecțiune are consecințe asupra fătului. În dependență de încărcătura virală, poate fi afectat și organismul mamei, și fătul”, afirmă Gutium.
De la începutul pandemiei, la Maternitatea Nr. 2 au fost internate 690 de femei însărcinate, dintre care 192 infectate cu COVID-19, iar alte 499 – suspecte. Totodată, aici au fost înregistrate 92 de nașteri în cazul femeilor COVID pozitive și alte 30 de operații cezariene.


Naștere în maternitate ca la domiciliu
Autor: Silvia Rotaru
Viitoarele mămici au întotdeauna emoții când se apropie termenul de a aduce pe lume minunea mult așteptată. Multe din ele și-ar dori să rămână acasă pentru a naște ca să treacă mai ușor peste aceste clipe. Pentru a veni în ajutorul lor, Maternitatea nr. 2 din Capitală a deschis un salon frumos amenajat unde mămicile pot să nască ușor, comod și liniștit. Exact „ca acasă”.
Imaginați-vă o cameră frumos amenajată, cu draperii colorate, baie, o atmosferă plăcută și inedită. Echipamentul medical este ascuns de ochii curioșilor. Așa arată salonul numărul doi de la Maternitatea cu același număr din Capitală. Proiectul a fost pus pe roate grație școlii „Maternitate Conștientă” și se numește „Naștere în maternitate ca la domiciliu”, inspirat după modelele perinatologice europene.
În aceste condiții a hotărât să nască Svetlana, o tânără mămică care, fiind la prima experiență de sarcină, și-a dorit să treacă mai ușor peste anxietatea din timpul travaliului. „Aceasta a fost o primă experiență pentru noi. A fost o surpriză că am putut să facem o astfel de alegere. Ceea ce este foarte comod și benefic atât pentru copil, cât și pentru mămică”, spune ea. Svetlana mărturisește că la următoarea sarcină tot va alege să nască aici.
Salonul proaspăt amenajat este disponibil din această lună. „Se pare că ia avânt o tendință care ne îngrijorează. Au fost deja două cazuri când mămicile, fiind la evidență la noi, au ales să nască acasă”, susține Tatiana Gutium, directorul Maternității. Atunci a apărut ideea de a combina spitalul cu condițiile prietenoase, pentru a încuraja mamele să nu se supună riscului de a naște fără supraveghere medicală, întrucât pericolul se extinde nu doar în cazul lor, dar și în ceea ce privește bebelușul.
Fondatoarea Școlii „Maternitate Conștientă”, Ecaterina Mikitenko povestește pe blogul său despre experiența pe care a avut-o în Amsterdam, Olanda, unde a vizitat mai multe centre perinatologice și a rămas plăcut surprinsă de condițiile de care dispun viitoarele mămici acolo. „Atunci când am văzut în ce condiții nasc femeile de acolo, mi-a apărut ideea să fac ceva asemănător și în Moldova, pentru că și mamele de la noi sunt demne de asemenea condiții”, mai spune aceasta.
„Multe femei își doresc să nască acasă, cu lumina stinsă, cu lumânări. Datorită acestui proiect noi le-am creat așa condiții. Puțini vor înțelege fobia mamelor de spitale, care se poate transforma în psihoze, ceea ce este foarte grav, spune Lilia Canțîr, moașa principală.
Salonul a fost deschis pentru tinerele mămici de câteva zile și deja două femei au putut naște aici, iar altele patru și-au făcut programări. „Aici pot naște mămicile care sunt la evidență de la 7-8 săptămâni de sarcină. Noi le supraveghem permanent până la termen. După a 38-a săptămână monitorizarea devine mai frecventă – vedem dacă tensiunea arterială este în normă, dacă bătăile bebelușului se aud bine și sunt regulate etc”, mai spune moașa.
Deocamdată serviciul „Naștere în maternitate ca la domiciliu” este gratuit. Ideea unui astfel de proiect a apărut încă în anul 2012, de atunci maternitatea a reușit să creeze posibilitatea ca durerile din timpul travaliului să fie ameliorate în apă, însă noul salon este mult mai dotat și se apropie foarte mult de standardele europene.
În salonul frumos amenajat gravida va putea naște în acea poziție în care se simte confortabil și va putea fi însoțită de soț sau orice persoană dragă. Nașterea va fi primită de moașă, iar medicul va monitoriza situația și va interveni doar la cererea moașei.
Culoarea roz are tendința de a calma sistemul nervos, de aceea designerii au apelat anume la această culoare pentru salonul de naștere. Dacă mama este stresată în timpul travaliului, atunci nivelul de adrenalină crește în timp ce nivelul de oxitocină scade. Atunci contracțiile se răresc și travaliul se lungește foarte mult, devine dureros și dificil de suportat, iar personalul medical este obligat să recurgă la administrarea intravenoasă de oxitocină sintetică pentru a induce travaliul.
Maternitatea Municipală nr.2 a fost înființată în anul 1950. Este o instituție specializată doar pentru nașteri naturale, fără complicații. Anual aici vin pe lume în jur de 1.900 de copii. Maternitatea oferă toate condițiile necesare pentru o naștere ușoară și fără complicații. Saloanele sunt dotate cu echipamente performante, măsuțe, monitoare fetale. Una dintre sălile de naștere este dotată cu cadă care permite nașterea copilului în apă. Maternitatea oferă în cadrul Școlii mamelor cursuri gratuite pentru mămici, atât înainte de naștere cât și după naștere și oferă suport psihologic, inclusiv rudelor.

Centru andrologic
La Chișinău a fost deschis Centrul municipal de andrologie, unde vor fi tratați doar bărbați. Instituția este prima de acest gen din republică și se află în cadrul IMSF Maternitatea Municipală nr. 2 din bd. Gr. Vieru, 12, informează Politik.md.
Centrul municipal de andrologie este instituția medicală în cadrul căreia bărbații vor putea beneficia de asistență medicală complexă, cu consultarea specialiștilor: androlog, dermatovenerolog, urolog, psiholog, endocrinolog; diagnostic și tratament urologic, adrologic, fizioterapeutic.
Potrivit lui Mihai Moldovanu, directorul Direcției generale Sănătate a Consiliului municipal Chișinău, Centrul de andrologie nou deschis va ajuta bărbații să-și refacă starea de sănătate în cel mai scurt timp posibil și în confort maxim.

Ambasador
Grant pentru maternitatea municipală nr. 2 din Chișinău
Tipar
09.03.2015
Accesări: 708
Vineri, 6 martie 2015, la Kiev, Ucraina a fost semnat contractul de grant KUSANONE intre Ambasada Japoniei în Ucraina (E.S. dl Ambasador Shigeki Sumi) și Maternitatea Municipală nr. 2 din Chișinău (dna director Tatiana Gutium). Suma acorată de către Ambasada Japoniei în Ucraina este de 85640 USD și va fi utilizată pentru achiziționarea tehnicii specializate: un aparat USG 4D, un aparat de narcoză și o masă pentru primirea nașterilor.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu